8.05.2024

Türkiye ile Kuveyt İşbirliği Anlaşmalarıyla Ekonomik ve Stratejik Bağlarını Güçlendiriyor

​​Ekonomik ve stratejik ortaklıklarını güçlendirmek adına önemli bir adım atan Türkiye ve Kuveyt, yatırım teşvikinden afet yönetimine kadar geniş bir sektör yelpazesinde altı önemli işbirliği anlaşmasına imza attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuveyt Emiri Şeyh Meshal Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah'ın katılımıyla Ankara'da düzenlenen ve ikili ilişkilerde önemli bir dönüm noktasına işaret eden imza törenine Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu ve Kuveyt Maliye Bakanı ve Ekonomi ve Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Anwar A. Al-Mudhaf da katıldı.

Anlaşmalar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bire bir ve heyetler düzeyinde gerçekleştirilen kapsamlı görüşmelerin ardından imzalandı.

Önemli anlaşmalardan biri, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Kuveyt Yatırım Otoritesi (KIA) arasında yatırım işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan Mutabakat Zaptı (MoU) oldu. Bu Mutabakat Zaptı, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etmek, doğrudan iş irtibatları sağlamak, ortak girişim ve yatırımları desteklemek amacıyla hazırlandı. Mutabakat aynı zamanda, 5 milyar dolarlık karşılıklı ticaret hacmi hedefine ulaşma yolunda önemli adımlar olarak görülen ekonomik bilgi paylaşımı ve tanıtım etkinlikleri organize etme taahhütlerini de içeriyor.

Bundan sonra yapılacak anlaşmalar; serbest ticaret bölgeleri, konut refahı ve altyapı, afet ve acil durum yönetimi, savunma sanayi malzemeleri ve Ortak Stratejik Diyalog kurulması konularında işbirliğini ileri taşıyacak. Bu inisiyatifler; ekonomik, kültürel ve güvenlikle ilgili bağların geliştirilmesine yönelik ortak kararlılığın altını çizmekte.

Cumhurbaşkanı Erdoğan karşılıklı yatırımların ve ticaretin geliştirilmesinin önemini vurgulayarak böyle bir işbirliğinin her iki ülkeye de fayda sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, Erdoğan, Türkiye'nin Kuveyt'in egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini desteklediğini yineledi ve bu desteğin devam eden diplomatik çalışmalarla güçlü biçimde örtüştüğünü söyledi.

İki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyon Mekanizması'nın yeniden canlandırılması önem taşımakta ve gelecekteki işbirliği ve diyaloglar için bir dönüm noktası olma potansiyeline sahip. Bu anlaşmalar, ekonomik etkileşimin artmasının önünü açmanın yanı sıra diplomatik ve kültürel değişimlerin derinleşmesini de vurgulayarak Türkiye ve Kuveyt arasındaki stratejik ortaklığı daha da güçlendirmekte.
" src=
Türkiye; Kuwait; ResilientPartner; Partnership; Investment