7.05.2024

Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Çekme Konusunda Avrupa'da 4. Sırada

​​EY Avrupa Ülke Çekiciliği Araştırması'nın son sayısına göre Türkiye, 2023 yılında en cazip Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) destinasyonu olarak Avrupa'da 4. sıraya yükseldi. Bu kayda değer başarı, Türkiye'nin stratejik konumunun ve güçlü yatırım ortamının bir kanıtı olmasının yanı sıra, yatırımcıların tercih ettiği başlıca destinasyon olarak ülkenin konumunu sağlamlaştırmaktadır.

2020 yılında 7. sırada yer alan ve 2022 yılında 5. sıraya yükselen Türkiye'nin, 2023 yılında 375 uluslararası doğrudan yatırım projesiyle ilk 10 ülke arasında 4. sıraya yükselmesi önemli bir kilometre taşıdır. Bu başarı, bir önceki yıla kıyasla yüzde 17'lik kayda değer bir artışla daha da güçlenmekte ve Türkiye'yi emsalleri arasında büyümede ön sıralarda konumlandırmaktadır.

Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, bu dönüm noktasının önemine dikkat çekerken, Türkiye'nin cazip bir yatırım merkezi olarak büyük rol oynamasının altını çizdi. Dağlıoğlu, özellikle Covid-19 salgını sonrasında Türkiye'nin uluslararası yatırım projelerini çekme konusundaki istikrarlı yükselişini vurguladı. Türkiye'nin ekonomik yavaşlama, yüksek enflasyon ve jeopolitik riskler gibi güçlüklere rağmen yükselişini sürdürdüğünü ve zorluklar karşısında dayanıklılık ve uyum sağlama kabiliyeti sergilediğini ifade etti.

"Avrupa'da yavaşlayan yatırım trendlerine rağmen Türkiye, altyapısını güçlendirerek ve ekonomisini çeşitlendirerek uluslararası yatırımcılar için cazip bir merkez haline gelmiştir. İspanya'yı geride bırakarak Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya'nın ardından 4. sıraya yükselmemizi, önümüzdeki dönem için de son derece olumlu buluyoruz." diye sözlerine ekledi.

Dağlıoğlu, Türkiye'nin stratejik konumundan ve sağlam altyapısından yararlanmak suretiyle uluslararası yatırımcılara üstün yatırım deneyimleri sunma konusundaki kararlılığını yineledi. Türkiye'nin Orta ve Doğu Avrupa (CEE), Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgelerindeki imalat yatırımlarındaki lider konumu, küresel bir yatırım noktası olarak statüsünü daha da sağlamlaştırmaktadır. İmalat yatırımlarının önemli bir bölümünü istikrarlı bir şekilde çeken Türkiye, genişleme hedefli yatırımlarda da öncü konumdadır ve bu da dünya çapındaki yatırımcılar için cazibesini bir kez daha ortaya koymaktadır.​​
" src=
Türkiye; Resilient Partner; Europe; FDI; Investment; EY