8.02.2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başarılı Uzay Görevinin Ardından Türkiye'nin İlk Astronotunu Selamladı

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Uzay Programı kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) tarihi görevinden kısa süre önce dönen Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı sıcak bir karşılama ile kabul etti. Gezeravcı'ya görevi boyunca Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiği için övgüde bulunan Cumhurbaşkanı, ülkenin uzay araştırmalarına olan bağlılığını yineledi.
 
Türk milletinin gururunu uzaya taşıyan Gezeravcı, ISS'de geçirdiği 18 gün boyunca dalgalandırdığı Türk bayrağını ve “Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu" yazan peçi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim etti.
 
18 Ocak'ta, Axiom dörtlüsünü taşıyan SpaceX Crew Dragon uzay aracı, Falcon 9 roketinin üzerinde başarıyla fırlatılarak Türkiye'nin ilk uzay yolculuğunun başlangıcı oldu. Gezeravcı uzayda geçirdiği süre boyunca, Türkiye'deki üniversiteler ve bilim merkezleri adına astronomi, tıp, genetik ve malzeme bilimi gibi alanlarda birçok deney ve gözlem gerçekleştirdi.
 
Gezeravcı'nın dönüşünün ardından büyük bir kalabalık tarafından sevinçle karşılanması, milletimiz adına gurur ve ilhamla dolu bir anı simgeledi. Başarıları özellikle Türk bilim insanlarının, mühendislerinin ve astronotlarının uzay araştırmalarının geleceğini şekillendirmedeki potansiyelini ortaya koydu.
" src=
Recep Tayyip Erdoğan; Alper Gezeravcı; Türkiye; Milli Uzay Programı