1.02.2024

Türkiye 2024 Yılında Kamu Yatırımlarına 27,4 Milyar ABD Doları Tahsis Ediyor

​​​Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan 2024 Yılı Yatırım Programı'nda, çeşitli kamu kurumlarının yönetimindeki toplam 3.799 proje için 27,4 milyar ABD doları tutarında kapsamlı bir ödenek tahsis edildi. Bu, önceki döneme kıyasla 253 proje daha eklenmesiyle birlikte toplam proje sayısında kayda değer bir artışa işaret ediyor.

2024 Yılı Yatırım Programı'nda en büyük payı yüzde 32 ile ulaştırma ve haberleşme sektörü aldı. Ulaştırma ve haberleşme sektörünü yüzde 15 ile eğitim, yüzde 10 ile madencilik, yüzde 10 ile tarım, yüzde 9 ile sağlık ve yüzde 8 ile enerji sektörleri takip etti. Geriye kalan yüzde 16'lık kısmın ise imalat, turizm, konut, temiz su, AR-GE ve çevre sektörlerine yayılması, programda belirlenen yatırım odak alanlarının çeşitliliğini vurguluyor.
 
Ulaştırma ve enerji sektörlerinin öneminin vurgulandığı 2024 Yılı Yatırım Programı'nda, en büyük tutarlar bu alanlardaki ilk 10 projeye tahsis edildi. Metro, demiryolu inşaatı ve yeraltı doğal gaz depolamayı kapsayan bu projeler için toplam 4,05 milyar ABD doları tutarında finansman belirlendi. Bu ödeneğin, programda belirtilen tüm projeler için tahsis edilen toplam bütçenin yüzde 14,8'ini oluşturması dikkat çekiyor.
İlk 10 listesindeki ilk üç proje madencilik, enerji ve ulaştırma sektörlerini kapsıyor. TPAO'nun 1,2 milyar ABD doları tahsis edilen doğal gaz projesi listenin ilk sırasında bulunuyor. Hemen ardından gelen Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'ne (AYGM) ait Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir Demiryolu, 581 milyon ABD doları ile en yüksek tutarın tahsis edildiği ikinci proje oldu.
" src=
Türkiye; Enerji; Sağlık; Ulaştırma ve Haberleşme