7.06.2024

Türkiye-Almanya Yatırım Konferansında Türkiye'nin Rekabet Avantajları Konuşuldu

​Yatırım Ofisi, Berlin'deki Türk Büyükelçiliği'nde "Bir Yatırım Destinasyonu Olarak Türkiye" temalı Türkiye-Almanya Yatırım Konferansına ev sahipliği yaptı. Türkiye ve Almanya'dan iş insanlarını ve kamu çalışanlarını bir araya getiren etkinlik, Türkiye'nin dinamik yatırım ortamını tanıtamak için değerli bir platform sağladı.

Konferansın öne çıkan anlarından biri de Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu'nun Türkiye'yi "dirençli ve hızlı büyüyen bir ekonomi" olarak nitelendirdiği konuşmasıydı.

Dağlıoğlu; değişken enerji fiyatları, tedarik zinciri aksaklıkları, iş gücü eksikliği ve iklim değişikliği gibi küresel ekonomik zorluklar karşısında Türkiye'nin Avrupalı yatırımcılar için istikrarlı ve cazip bir seçenek olduğunu ifade etti.

Dağlıoğlu, konuşması sırasında Türkiye'nin geniş yetenek havuzu, küresel değer zincirlerine sorunsuz entegrasyonu, çeşitlilik içeren üretim yetkinlikleri ve gelişmiş altyapısı gibi, uluslararası yatırımcılara önemli rekabet avantajları sunan çeşitli değerlerini vurguladı ve Alman şirketlerini bu avantajlardan yararlanarak karşılıklı fayda sağlamaya davet etti.

Dağlıoğlu, Türkiye'de enerji fiyatlarının istikrarlı olduğunu ve bu istikrarın çeşitli enerji kaynakları ve artan yenilenebilir enerji üretimiyle desteklendiğinin de altını çizdi. Ayrıca, yatırım sürecini basitleştiren, Gümrük Birliği aracılığıyla sağlanan gümrüksüz ticaretin avantajlarına değindi.

Türkiye ekonomisini ana hatlarıyla anlatan Dağlıoğlu, son yirmi yılda yıllık ortalama yüzde 5,2 oranında gerçekleşen güçlü büyümeye dikkat çekti. Türkiye'nin dayanıklılık kabiliyetine işaret eden Dağlıoğlu, son 20 yılda bankacılık krizi yaşanmadığını ve kamu borcunun GSYİH'ye oranının oldukça düşük olduğunu belirtti.

Türkiye'nin sanayi ve lojistik alanındaki güçlü yönlerine değinen Dağlıoğlu, ülkenin Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesişme noktasındaki eşsiz stratejik konumunu, devam eden makro ekonomik reformları ve 1,2 milyar kişilik bir pazara erişim sağlayan yatırımcı dostu ortamını vurguladı.

Almanya ve Türkiye arasındaki ikili ticaretin 50 milyar ABD dolarına ulaştığını ifade eden Dağlıoğlu, iki ülke arasındaki güçlü tarihi ve ekonomik bağları vurguladı.
" src=
Türkiye; ResilientPartner; Invest in Türkiye; Almanya; yatırım