23.02.2024

Vodafone ve DAMAC, Türkiye'de 100 Milyon ABD Doları Değerinde Veri Merkezi Yatırımı Yapacak

​Vodafone, Emirlik şirketi DAMAC ile İzmir'de toplam 100 milyon ABD doları tutarında yatırımla, yüzde 50-50 ortak oldukları yeni bir veri merkezi kurmak üzere iş birliği yaptığını duyurdu.
 
Vodafone Türkiye ile Edgnex Data Centers by DAMAC arasındaki ortaklığın detayları, Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy ve Edgnex Data Centers by DAMAC Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Aqil Ali'nin katıldığı toplantıda açıklandı.
 
2025 yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanan veri merkezi, öncelikle veri taşıma ve barındırma hizmetlerine odaklanacak. Merkezin uzun vadede 6 megawatt kapasiteye kadar ulaşarak Vodafone'un Ege Bölgesi'ndeki en büyük kapasiteli veri merkezlerinden biri olması bekleniyor.
 
İzmir; Avrupa, Afrika ve Asya'ya erişim sağlayan birçok deniz altı kablo geçiş istasyonuna yakın bir konumda bulunuyor. Bölgede devam eden deniz altı kablo geliştirme çalışmaları, veri merkezini, internet değişim noktaları ve içerik dağıtım ağları (CDN) açısından son derece cazip bir çözüm haline getiriyor.
 
Edgnex Data Centers by DAMAC'ın Yatırımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Danish Nayar, İstanbul ve Ankara gibi diğer şehirlerdeki veri merkezleri potansiyeline de dikkat çekerek, Türkiye'nin planlarındaki önemini vurguladı.
 
Aksoy'a göre Vodafone Türkiye'nin gelecek hedeflerinden biri de veri merkezleri, bulut çözümleri, siber güvenlik, özelleştirilmiş mobil ağlar ve nesnelerin interneti alanlarındaki yatırımlarla önümüzdeki beş yılda katlanarak büyümek.
" src=
Türkiye; Vodafone; datacenter; IoT; ICT