13.06.2024

Türkiye ve İspanya, 8. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi'nde İkili Bağlarını Güçlendirdi

​​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Madrid'deki 8. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi kapsamında ikili ilişkileri geliştirmek ve işbirliğini güçlendirmek üzere İspanya'yı ziyaret etti. Erdoğan, ülkeye varışının ardından İspanya Kralı VI. Felipe ile Zarzuela Kraliyet Sarayı'nda özel bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüşme sırasında Türkiye-İspanya ilişkilerinin derinleştirilmesi bakımından iyimser olduğunu ifade etti. İkili ticaretin genişletilmesi ve savunma sanayi işbirliği dahil olmak üzere, çeşitli sektörlerdeki ortak çabaların karşılıklı faydalı olacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı heyetinde eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu yer aldı.

Zirve sırasında Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, ICEX Trade and Investment'ı temsil eden İspanya Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Maria Amparo Lopez Senovilla ile bir Mutabakat Zaptı imzaladı. Bu Mutabakat Zaptı, Türkiye ve İspanya arasında bilgi alışverişinin arttırılması ve ikili ticaret ve yatırımlarda daha yakından işbirliğinin teşvik edilmesi yönünde atılmış önemli bir adımdır.

İspanya, son yirmi yılda Türkiye'ye önemli miktarda yatırım yaptı ve 2002'den bu yana uluslararası doğrudan yatırım girişi toplamda 11,4 milyar ABD dolarına ulaştı. Aynı dönemde Türkiye'den İspanya'ya yapılan uluslararası doğrudan yatırım çıkışı ise 462 milyon ABD dolarına ulaştı. Bu önemli rakamlar, iki ülke arasındaki karşılıklı güvenin güçlü olduğunu ve bağlarının sağlamlığını yansıtmaktadır.

Halihazırda 700'ün üzerinde İspanyol sermayeli şirket Türkiye'de faaliyet göstermekte ve ülkenin dinamik iş ortamına önemli katkıda bulunmaktadır.​
" src=
Türkiye; İspanya; yatırım; UDY