1.05.2024

THY, Airbus ve Rolls-Royce Havacılık Sektöründe Büyümeye Yönelik Stratejik Ortaklık Kuruyor

​THY, genel müdürlüğünde düzenlenen etkinlikle Airbus'tan 150 adet A321neo ve 80 adet A350 uçağı sipariş ederek önemli bir büyümeye imza attı. Ayrıca bu etkinlikte, önümüzdeki 15 yıl içinde Türkiye'nin havacılık ve uzay endüstrilerinde ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlayan Stratejik Türkiye İlerleme Programı (STEP) da tanıtıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun da katıldığı etkinlikte; Rolls-Royce CEO'su Tufan Erginbilgiç ve THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat ortak bir bildiriye imza attı. Etkinliğe, Türkiye'nin önde gelen havacılık ve uzay şirketlerinin temsilcilerinin yanı sıra İngiltere Başkonsolosu ile Fransa ve İspanya müsteşarları da katıldı.

Uçak parçalarının Tusaş Motor Sanayii (TEI) gibi Türk şirketleri tarafından yerli olarak üretilmesini içeren işbirliği, Türkiye'nin havacılık sektöründe büyüme kararlılığını vurguluyor. Bununla birlikte, yeni Airbus A350 uçakları, hava yolunun çevresel sürdürülebilirliğe olan bağlılığını yansıtacak şekilde yakıt verimliliği ve düşük CO2 emisyonları ile tanınan Rolls-Royce Trent XWB motorlarıyla donatılacak.

Projenin stratejik önemine değinen Bakan Kacır, "Avrupa'nın en genç filolarından birine sahip olan THY'nin bu taahhüdü, Türk sivil havacılığının kaliteli ve sürdürülebilir büyümesinde bir kilometre taşı olmaya devam ediyor." dedi.

Bakan Bolat, bu yeni filonun endüstriyel etkilerinin altını çizdi. Sözlerine "Airbus ve Rolls-Royce ile yapılan anlaşmalar sadece yeni uçak alımıyla ilgili değil, aynı zamanda havacılık sektöründe yerli üretim ve sanayileşmeye olan bağlılığımızın kanıtı." şeklinde devam eden Bolat, yerli şirketler için yeni fırsatların teşvik edilmesi konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

Bakan Uraloğlu, bu alımın operasyondaki yükseltmeleri temsil ettiğine dikkat çekti. Uraloğlu, "Rolls-Royce motorlu A350 uçakları da içeren bu Airbus alımı, bayrak taşıyıcımızın operasyonel verimliliğini artıracak ve küresel havacılık merkezi olarak konumumuzu destekleyecek." dedi.

Bu gelişmeler, Türkiye'nin küresel havacılık pazarındaki etkisini artırma vizyonunu vurgularken, THY'yi de teknolojik gelişmeler ve uluslararası işbirlikleri bakımından ön sıralarda konumlandırıyor.​
" src=
Türkiye; TurkishAirlines; Rolls-Royce; Airbus; Partnership