13.02.2024

Türkiye 2023 Yılında 10,6 Milyar ABD Doları Tutarında Uluslararası Doğrudan Yatırım Aldı

​​Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, 2023 yılında Türkiye'ye dikkat çekici seviyede Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi kaydedildi. Aralık 2023 verileri, 2023 yılı için 10,6 milyar ABD dolarına ulaşan toplam UDY girişiyle Türkiye'nin küresel yatırımcılar nezdinde cazip olduğunu ortaya koyuyor.
 
2023 yılı UDY istatistiklerine göre Türkiye, ilk 10 yatırımcının arasında Hollanda, Almanya, BAE, Katar, Rusya, Fransa, İngiltere, İrlanda, ABD ve İsviçre'nin bulunduğu çeşitli ülkelerden önemli katkılar aldı.
 
UDY'lerin sektör bazında dağılımına bakıldığında, toplam yatırımların yüzde 30,7'sini çeken imalat sektörü ilk sırada öne çıktı. Toptan ve perakende ticaret sektörü yüzde 17,6 ile onu yakından takip ederken, finans ve sigorta hizmetleri sektörü yüzde 10,7'lik bir pay teşkil etti.
 
2023 yılındaki küresel yatırım ortamını değerlendiren Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, merkez bankası politikaları ve jeopolitik gerilimler gibi faktörlerin küresel yatırımlardaki daralmaya katkıda bulunduğundan bahsetti. Dağlıoğlu, “Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri (CEE) ve BRICS ülkeleri de dahil olmak üzere birçok gelişmekte olan ekonomide küresel UDY rakamlarında yüzde 20 ile yüzde 80 arasında değişen düşüşler gözlemledik. UDY hacminin zorlu küresel koşullara rağmen 10 milyar ABD dolarını aşması önemli bir gelişmedir. 2024 yılının başında gelen olumlu sinyaller, yatırımcıların ilgisinin artmasıyla birlikte Türkiye ekonomisi için umut verici bir görünüme işaret ediyor. 2024 yılında yatırımlarda bir artış bekliyoruz, bu da önümüzdeki aylar için olumlu bir gidişatı gösteriyor." ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'nin 2023 yılı UDY görünümünü değerlendiren Dağlıoğlu, Avrupa ve Körfez ülkelerinin önemli katılımına dikkat çekerek, Körfez bölgesiyle artan iş birliğinin yatırım beklentileri açısından olumlu bir gösterge olduğunu vurguladı.
 
Geçtiğimiz 10 yıla ait verileri inceleyen Dağlıoğlu, “Türkiye'nin başta imalat sektöründe olmak üzere, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgelerinden UDY çekme becerisi dikkat çekiyor. Türkiye, son on yılda Orta ve Doğu Avrupa ve MENA bölgelerindeki yatırımların yüzde 21,7'sini elde ederek en çok imalat yatırımı alan ülke oldu. Ayrıca Türkiye tevsi tipi yatırımlarda 2013'ten bu yana yüzde 19,1'lik payla liderliğini sürdürüyor." açıklamalarında bulundu.
" src=
Türkiye; UDY; Yatırım; Uluslararası Doğrudan Yatırım