11.06.2024

Körfez Bölgesindeki Yoğun Alışveriş Talebi İstanbul Havalimanı'nda E-Ticaretin Büyümesini Sağlıyor

​Körfez bölgesindeki Arap ülkelerinden yapılan çevrimiçi alışverişte son dönemde yaşanan patlama, İstanbul Havalimanı'nı gelişen bir e-ticaret merkezine dönüştürdü. Son iki ayda İstanbul'dan Körfez bölgesine yapılan e-ticaret sevkiyatlarında yaşanan artış, İstanbul Havalimanı'nı rekabetçi e-ticaret sektöründe hızı ve verimliliğiyle tanınan merkezi bir oyuncu olarak konumlandırdı. Amazon, Trendyol ve Alibaba gibi öncü şirketler, özellikle Körfez bölgesini hedefleyen ürünler için İstanbul Havalimanı'nı önemli bir dağıtım merkezi olarak belirledi.

Türk e-ticaret platformu Trendyol, Körfez pazarında önemli adımlar atarak Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde ikinci gezici mağazasını açtı ve bölgede bir milyondan fazla satış gerçekleştirdi. Körfez ülkelerindeki müşterilere yapılan satışların şu anda Trendyol'un toplam satış hacminin %25'ini oluşturması dikkat çekiyor. Sadece sekiz ay içinde Arap Yarımadası'nda iki milyon aktif müşteriye ulaşan Trendyol, bu sayıyı yıl sonuna kadar altı milyona çıkarmayı planlıyor. Geçtiğimiz yıl ihracatı 650 milyon ABD dolarına ulaşan Trendyol, bu yıl 2,5 milyar ABD doları ihracata ulaşmayı hedefliyor.

İstanbul Havalimanı, Türkiye'nin e-ticaret operasyonlarının %99'unu gerçekleştirerek kargo taşımacılığının kilit noktası haline geldi. İstanbul Havalimanı'ndaki hava yoluyla kargo taşımacılığı, Mayıs 2023'ten itibaren %97 artarak yalnızca ilk dört ayda 629 tona ulaştı ve yıldan yıla önemli bir büyüme kaydetti.

E-ihracatçılar öncelikli olarak Riyad, Cidde, Bakü, Dubai, Mekke ve Abu Dabi gibi önemli destinasyonlara sevkiyat yaptı, bu da İstanbul Havalimanı'nın önemli bir e-ticaret merkezi olarak konumunu daha da güçlendirdi.
" src=
Körfez Bölgesi; e-ticaret; Istanbul Havalimanı