Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Mayıs'ta Washington D.C.'de uluslararası şirketlerin ve fonların üst düzey yöneticilerinden oluşan yaklaşık 40 adet yatırımcıyla bir araya geldi. ABD Erdoğan'ın, Hindistan, Rusya, Kuveyt, Çin ve Belçika'yı kapsayan gezisinin beşinci durağıydı.
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın (TYDTA) koordinasyonu ile gerçekleştirilen üst düzey yatırımcı toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, dev Amerikan şirketlerinin temsilcilerine Türkiye'nin ekonomik gündemi konusunda bilgi vererek Türkiye'ye yaptıkları yatırımları artırmaları çağrısında bulundu. Türkiye'deki yatırım ortamını etkileyen en son düzenlemeler ve teşvikler üzerinde özellikle duruldu.
Toplantıya savunma ve havacılık, kimya, sağlık, bilişim ve iletişim teknolojileri, ve imalat sektörlerinden önde gelen şirketlerin ve başlıca fon yönetimi şirketlerinin üst düzey yöneticileri katıldı. Katılımcılar arasında Abraaj Group, Cargill, CDPQ, Coca-Cola, DOW Chemical, EBRD, IFC, GE Aviation, Glaxo Smith Kline, Lockheed Martin, PepsiCo, Raytheon International ve Uber şirketlerinden yöneticiler bulunuyordu. Toplantıda Amerikan Türk Konseyi (ATC), Gelişmekte Olan Ülkeler Özel Sermaye Kuruluşu (EMPEA) ve ABD Ticaret Odası'nın yönetim kurulu başkanları da yer aldı.
Toplantı hakkında konuşan TYDTA Başkanı Arda Ermut, ABD'li yatırımcılara Türk hükümetinin etkili ve kararlı ekonomi politikalarını birinci elden dinleme fırsatını sunduklarını söyledi. Ermut şunları ekledi: "Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan ile önde gelen Amerikan şirketlerin yönetim kurulu başkanlarını ve CEO'larını buluşturan bu toplantı sayesinde, Türkiye'nin uluslararası yatırımcılara sunduğu fırsatları en üst düzeyde anlatmış olduk. Bu anlamda, yatırımcılara sağladığı büyük desteğin tezahürü olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsına ve ülkemize olağanüstü bir ilgiyle karşılaştık. Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımız yatırımcılara sorunlarla karşılaştıklarında, TYDTA'nın, ilgili bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla temasa geçerek destek vereceğini söyleyerek, bu tip sorunların doğrudan kendisine iletilmesini istediğini belirtti. Bu açıklama da yatırımcılar üzerinde son derece olumlu bir etki yarattı."
Ermut şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016'nın Mart ve Eylül aylarında da benzer etkinliklerde uluslararası yatırımcılarla bir araya gelmişti. Bugün de Amerikan şirketlerinin ciddi oranda ilgisi ve katılımıyla oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Ekonomik reformlara devam edilmesi, ABD'li yatırımcıların Türkiye ile ABD arasında imzalanacak bir Serbest Ticaret Anlaşmasına yönelik desteği, teknoloji şirketlerinin yatırım gündemi ve küresel fon yönetimi şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlarını artırma niyeti toplantının öne çıkan başlıklarıydı. Anayasa referandumu sonrasında oluşan yeni tabloda uluslararası yatırımcıların Türkiye'nin yatırım ortamına, siyasi istikrarına ve geleceğe ilişkin vizyonuna güven duyduklarını gördük."
İki ülke arasındaki ilişki siyasi, askeri, ekonomik ve insani alanlarda "model ortaklık" olarak tanımlanmaktadır. Türkiye’nin dış ticaretinde ABD önemli bir yere sahiptir ve Türk ürünlerinin ihracatında yüzde 4,6 payla ABD, Türkiye'nin 5. en büyük ihracat pazarı konumundadır. Yatırımlar açısından bakıldığında, 2015-2016 döneminde ABD'den Türkiye'ye toplam doğrudan yabancı yatırım miktarı 2 milyar dolar olarak gerçekleşti. İkili ticaret hacmi de 2002'de 6,5 milyar dolarken 2016'da 17,5 milyar dolara yükseldi. 2016 sonu itibarıyla Türkiye'de 1.700'ün üzerinde ABD sermayeli şirket faaliyet göstermektedir.