Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç, Manisa'daki PepsiCo Biyometanizasyon Tesisi'nin resmi açılış törenine katıldı. Kılınç, saygın askeri ve sivil liderlerin yanı sıra, çevre iş yerlerinden bu önemli etkinliğe katılım sağlayan üst düzey yetkililer ve çalışanlarla da bir araya geldi.
Kılınç, Türkiye'nin, güven ve istikrarın hakim olduğu elverişli bir ortamdan yararlanarak son yirmi yılda toplam 250 milyar ABD doları tutarında uluslararası doğrudan yatırım çekme başarısının altını çizdi. "Bu biyometanizasyon tesisinin açılışı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılında yani Yatırım Yüzyılındaki yatırımların başlangıcını oluşturuyor." diyerek enerji sektörünün önemli rolünü de vurguladı. Kılınç sözlerini "Biyometanizasyon, sürdürülebilir bir gelecek için en önemli değer ve bu yeni tesis, biz 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefimize ulaşmaya çalışırken Türkiye'nin yeşil dönüşümüne önemli bir katkı sağlayacak." şeklinde sürdürdü.
Biyometanizasyon tesisinde çeşitli firmaların atıklarının değerlendirilmesinin planlandığını vurgulayan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, "Bu projeyi, Manisa fabrikamız için gereken doğal gazın önemli bir kısmını ortak işletmelerin atıklarından elde edilen biyometandan temin ederek büyütmeyi öngörüyoruz. Endüstriyel simbiyoz ile başkasının atığı bizim ham maddemiz olacak. Dolayısıyla hem çevremize hem de döngüsel ekonomiye katkı sağlanacak." açıklamalarında bulundu.
PepsiCo'nun pep+ stratejisiyle uyumlu olan bu sürdürülebilirlik odaklı çalışmanın, PepsiCo'nun Manisa Fabrikası için doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılaması öngörülüyor. Yıllık 10.000 ton organik atığın biyometan gazına dönüştürülmesiyle tesisin sera gazı emisyonlarında yılda tahmini 1.237 ton azalma elde edilecek.
PepsiCo'nun Biyometanizasyon Tesisi projesi öncü bir çalışma niteliği taşıyor. Tesis PepsiCo Türkiye ekibi tarafından, Almanya ve Portekiz'den uzmanlarla iş birliği halinde ve Endüstri 4.0 standartlarına uygun şekilde tasarlandı. Otomatik sistemi sayesinde süreçteki her adım tek merkezden teknolojik denetim ve yönetime tabi olabiliyor.
Bu proje, PepsiCo Portekiz'de uygulanmaya hazır paralel bir girişimle birlikte, şimdiden PepsiCo'nun daha geniş ekosistemi içinde dönüştürücü değişikliklere önayak oldu. Benzer girişimlerin dünya çapındaki diğer PepsiCo tesislerinde de devreye alınması planlanıyor. PepsiCo Türkiye, 250 milyon TL'si güneş panellerine, 100 milyon TL'si ise biyometanizasyon tesisine tahsis edilmek üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarına toplamda 350 milyon TL'nin üzerinde yatırım yaptı.