14. Türk-Arap Ekonomi Forumu (TAF), “İş Birliğinde Yeni Dönem" temasıyla 8 Kasım'da İstanbul'da düzenlendi. Etkinlik Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Yatırım Ofisi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) desteğinin yanı sıra, alanında saygın profesyonellerin de katılımıyla gerçekleşti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasında, küresel ölçekte yaşanan zorluklara dikkat çekerek şunları söyledi: “Küresel ekonomideki mevcut duruma baktığımızda ılımlı büyüme seviyelerinin devam ettiğini görüyoruz. Gelecek yıl için IMF dünya çapında yüzde 2,9 büyüme oranı öngörüyor. Ancak Hindistan ve Çin'de yaşanan hızlı büyümeyi hariç tutarsak, öngörülen küresel büyüme yüzde 1,6'ya düşüyor ki bu da resesyon koşullarına işaret ediyor."
Şimşek, önümüzdeki beş yıl içinde dünya genelindeki büyümeye ilişkin öngörülerin yüzde 3-3,1 aralığında olabileceğini kaydederek şunları ekledi: “Bölgesel ekonomik entegrasyonu ve ticareti daha fazla teşvik etmemiz hayati önem taşıyor. Ticaret, genişlemenin temel itici güçlerinden biri olmaya devam ediyor. Ciddi rekabet dinamikleri göz önüne alındığında, daha yakın iş birliği, bölgesel ticareti geliştirmemize olanak tanıyacaktır. Aynı zamanda, yavaşlayan büyüme zorluklarının üstesinden hep birlikte gelmek için çalışabiliriz."
Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin 2003 yılından bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Arap ülkeleriyle iş birliği açısından doğru yolda ilerlediğini ve Türkiye'yi dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında konumlandırdığını belirtti. Dağlıoğlu, "Türkiye, bölgesel bir merkezden küresel bir ekonomik güç haline gelmeyi hedefleyerek sürdürülebilir ve dijital büyümeyi hedefliyor. Bu büyümeye katkı sağlamak için başta Arap ülkeleri olmak üzere yatırımcıları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet ediyoruz."
Türkiye'nin Afrika, Avrupa ve Asya'nın ortasında yer alan coğrafi konumunun önemine dikkat çeken Dağlıoğlu, "Türkiye, güçlü ve hızlı büyüyen bir ekonomiyle iş dostu bir yatırım ortamı sunuyor. Büyümemiz 2003'ten bu yana devam ediyor. Oldukça rekabetçi bir yetenek havuzumuz var." dedi.
Arap Odaları Birliği Genel Sekreteri Dr. Khaled Hanafy, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında gelişerek devam eden ve süreklilik gösteren ekonomik bağların, ticaret ve yatırım rakamlarında da açıkça görüldüğüne dikkat çekti. Türkiye'nin Arap bölgesinin önemli bir ekonomik ortağı olduğuna işaret eden Hanafy, "Türkiye'nin Arap ülkelerine ihracatı her yıl yüzde 10'a yakın artıyor. Arap ülkeleri de özellikle gayrimenkul sektöründe Türkiye'ye yatırımlarını sürekli artırıyor, doğrudan ve dolaylı yatırımlar yapıyor. Türkiye'ye yılda 10 milyon Arap turistin gelmesi de dikkat çekicidir." dedi.
TAF, bugüne kadar gerçekleştirilen 13 zirvede 10 başbakan, 105 bakan ve 10 binin üzerinde katılımcıyı ağırladı. Finans, yatırım, savunma, FinTech, enerji, sanayi, teknoloji, gıda ve altyapı dahil olmak üzere çok çeşitli gündemlerin ele alındığı forum, hükümet yetkililerini, üst düzey bölgesel kurum ve kuruluşların temsilcilerini bir araya getiriyor.