27.02.2024

Globalturk Capital, Türkiye’nin Yatırım Ortamına İlişkin 2024 Görünümü Etkinliğini Londra’da Düzenledi

​Globalturk Capital, Londra Borsası iş birliğiyle ve Invest in Türkiye ve GPCA ile stratejik ortaklık çerçevesinde, Londra'da “Türkiye ile Çevresindeki Yatırımlar ve Halka Açılan Özel Sermayenin 2024 ve Sonrası Görünümü" başlıklı etkinliğe ev sahipliği yaptı. Etkinlik, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.
 
Globalturk Capital Kurucusu ve Yönetici Ortağı Barış Öney'in açılış konuşmasıyla başlayan etkinliğe, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ve İş ve Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Nusrat Ghani gibi önemli isimler ana konuşmacı olarak katıldı.
 
Etkinlikte Türkiye'nin ekonomik dayanıklılığına dikkat çeken Cevdet Yılmaz, bu yıla ilişkin büyüme oranının ilk kez 1 trilyon ABD doları eşiğini aşarak yüzde 4,8'e ulaşacağı tahmininde bulundu. Deprem ve yüksek ithalat talebi gibi zorluklara rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mali disiplini sayesinde Türkiye'nin cari açığında iyileşmeler sağladığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Merkez Bankası rezervlerinin 130 milyar ABD dolarına çıktığını, Türkiye'nin son 10 yılda 260 milyar ABD dolarının üzerinde uluslararası doğrudan yatırım (UDY) çektiğini sözlerine ekledi. Mali disiplin ve yapısal reformların önemini vurgulayan Yılmaz, 2024'te enflasyonun tek haneye düşürülerek yüzde 4 büyüme sağlanacağının altını çizdi.
 
Yılmaz ayrıca, Türkiye'de yapısal reformları destekleyen ve iş dostu bir ortamı teşvik eden Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na da değindi. Türkiye'nin yatırımcılara önemli bir fırsat penceresi sunduğunu belirterek, Türkiye'de yatırım yapan şirketlerin uluslararası doğrudan yatırım olarak kabul edildiğini, Türk şirketleriyle aynı kural ve mevzuat çerçevesinde faaliyet gösterdiklerini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.
 
Etkinlikte konuşan A. Burak Dağlıoğlu, Türkiye'yi önümüzdeki beş yıl içinde yüksek gelirli bir ekonomiye ulaştırmayı hedefleyen Türkiye ekonomik dönüşümü ve gelecek vizyonunu açıkladı. Türkiye'nin küresel değer zincirlerine ve küresel uluslararası doğrudan yatırım payını artırmaya olan bağlılığını vurguladı. Dağlıoğlu, Türkiye'nin 2053 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma konusunda kararlı olduğunu belirterek, dijitalleşme ve yeşil girişimlere odaklanan bir reform gündeminin ana hatlarını açıkladı. Türkiye'nin 17. en büyük ekonomi ve en yüksek kişi başına düşen GSYH'ye (PPP) sahip 11. ülke konumundan faydalanarak küresel bir ekonomi olarak ön plana çıkma potansiyeline duyduğu güveni ifade etti.
 
Etkinlik sırasında Bakan Nusrat Ghani, İngiltere ile Türkiye arasındaki güçlü yatırım bağlarına dikkat çekerek, Türkiye'nin verimli bir uluslararası yatırım destinasyonu olarak önemini vurguladı. İngiltere ile Türkiye arasında yeni bir ticaret anlaşması için devam eden görüşmelere değinen Ghani, yatırımların istihdam oluşturma ve ilişkileri güçlendirmedeki önemli rolünün altını çizdi. Ghani ayrıca Türkiye'nin İslami ve yeşil finans alanındaki rolünden övgüyle bahsederek ikili ticaretin artacağı yönündeki iyimserliğini dile getirdi. Etkinliğin bu hedeflere ulaşmada etkili olacağını umduğunu belirterek sözlerini tamamladı.
 
Etkinlikte kalkınma finansı kurumları, komandit ortaklar, aile ofisleri, genel ortaklıklar (özel sermaye, özel kredi, risk sermayesi) gibi çeşitli sektörlerden 155 yatırımcı, 80 yasal yatırım yönetimi danışmanı, finansal hizmetler, insan kaynakları, 30 kurumsal temsilci, 10 STK, akademi, iş dünyası temsilcisi, 30 devlet temsilcisi ve 10 medya temsilcisi dahil olmak üzere 330'un üzerinde katılımcı yer aldı. Ana etkinliğin ardından sadece davetlilerin katılabildiği, Sayın Cevdet Yılmaz ve A. Burak Dağlıoğlu ile özel bir Yuvarlak Masa Soru-Cevap Oturumu düzenlendi. 20-25 üst düzey yönetici oturuma katılma fırsatı elde etti.
 
Bu özel oturumda Dağlıoğlu, etkinliğin, yatırım dünyasını ülkenin değerli Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın stratejik ortaklığı altında bir araya getirme konusundaki başarısını vurguladı. Dağlıoğlu “Türkiye, dijital ve yeşil dönüşüme öncelik vermesi, küresel tedarik zincirlerine entegrasyonu, nitelikli insan kaynağı, üç kıtanın kesişimindeki stratejik coğrafi konumu ve güçlü lojistik, enerji ve dijital altyapısı sayesinde kendisini bölgesel bir merkez ve uluslararası yatırımlar için cazip bir destinasyon olarak konumlandırıyor." dedi. Dağlıoğlu konuşmasını, sıraladığı avantajlarla birlikte Türkiye'nin büyüyen girişimci ruhunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2053 vizyonu hedeflerine ulaşma yolunda Türkiye'yi dünyanın diğer ülkelerinden farklı kıldığına dikkat çekerek tamamladı.​
" src=
Türkiye; Globalturk; LondonStockExchange; Yatırım