24.05.2024

Birinci AlBaraka Zirvesi İslam Ekonomisine Yönelik Küresel Beklentileri Keşfediyor

​​​​Birinci AlBaraka Zirvesi; Yatırım Ofisi, Türkiye Varlık Fonu, İstanbul Finans Merkezi, İbn Haldun Üniversitesi ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu'nun stratejik ortaklığında “İslam Ekonomisine Dair Küresel Düzeyde Öngörüler: Temel Yapı ve İhtiyaçlar" teması altında İstanbul'da toplandı.

Zirve, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasının ardından küresel akademik ve iş çevrelerinin önde gelen isimlerinin konuşmalarıyla devam etti. Etkinlikte, İslam ekonomisinin temel ilkelerini ve ortaya çıkan ihtiyaçlarını küresel ölçekte keşfetmek ve tartışmak hedeflendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında başta AlBaraka İslam Ekonomisi Forumu, Yatırım Ofisi, İstanbul Finans Merkezi, Türkiye Varlık Fonu, İbn Haldun Üniversitesi ve İslam İşbirliği Gençlik Forumu olmak üzere zirveye öncülük eden tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam ekonomisinin tarihsel gelişiminden etik ilkelerine, İslami yatırım araçlarından sürdürülebilir büyüme inisiyatiflerine, vakıf ve zekât gibi kurumlara kadar geniş bir yelpazede düzenlenen panellerin ufuk açıcı tartışmalara ve rehberliğe zemin hazırlayacağını vurguladı ve şunları ifade etti: "Bu zirve için yaklaşık 75 farklı ülkeden 1.500'den fazla katılımcıyı Türkiye'de ağırlıyoruz. Seçkin isimleri, yatırımcıları, yöneticileri ve profesyonelleri bir araya getiren zirvenin, Türkiye'de İslami finans ve katılım sektörlerinin büyümesine ivme kazandıracağına inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslami finansın mevcut haliyle Türkiye ekonomisinin ihtiyaçlarını karşılamadığı için tam potansiyelini ortaya çıkaracak bir yaklaşımın yeniden tanımlanması gerektiğini vurguladı. İslami finansın Türkiye'nin kalkınması, ekonomik olarak güçlenmesi ve finansal egemenliği için büyük fırsatlar sunduğunu sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz İslami finansın bankacılık varlıkları içindeki payını yüzde 15'e çıkarmak. Bu hedefe ulaşmak için İstanbul Finans Merkezi'nin kurulması ve yeni İslami finans kuruluşlarının faaliyete geçmesi gibi önemli adımlar attık." diyerek konuşmasını tamamladı.

Zirve sırasında, Türkiye'de İslami finans sektörünün daha da büyümesi için işbirliğini güçlendirmek ve yeni inisiyatifler geliştirmek üzere zirvenin kilit stratejik ortakları arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanarak önemli bir dönüm noktası kaydedildi. Mutabakat Zaptı; AlBaraka Forumu Genel Sekreteri Yousef Hassan Khalawi ile Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Arda Ermut, Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, İslam İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Taha Ayhan, İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Atilla Arkan ve İstanbul Finans Merkezi CEO'su Ahmet İhsan Erdem tarafından imzalandı.​
" src=
Türkiye; Recep Tayyip Erdoğan; Albaraka Summits; strategic partnership