9.07.2024

BYD, Türkiye'de 1 Milyar ABD Doları Değerinde Dönüm Noktası Niteliğinde Elektrikli Araç Fabrikası Yatırımını Duyurdu

​​​Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi Çinli BYD ile İstanbul Dolmabahçe'de Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisinde düzenlenen resmi bir törenle 1 milyar ABD doları değerinde önemli bir yatırım anlaşması imzaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleşen imza törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, BYD Company Limited CEO'su Wang Chuanfu ve BYD Company Limited Başkan Yardımcısı ve BYD Kuzey ve Güney Amerika CEO'su Ke Li katıldı.

Bu anlaşmaya göre, Çinli otomobil üreticisi, sürdürülebilir mobilite ve Ar-Ge merkezinin yanı sıra yılda 150.000 adet üretim kapasitesine sahip bir elektrikli ve şarjlı hibrit otomobil üretim fabrikası inşa edecek. Doğrudan 5.000 kişiye istihdam sağlamayı hedefleyen fabrikanın, 2026 yılı sonuna kadar üretime geçmesi planlanıyor.

Bakan Kacır, bu yatırımın Türkiye'nin sanayi ortamına yönelik stratejik önemini vurgulayarak şunları söyledi: "BYD'nin burada bir fabrika kurma kararı, güçlü sanayi politikalarımızın ve iş dünyasına uygun bir ortam yaratma taahhüdümüzün somut bir göstergesidir. Bu fabrika, üretim kapasitemizin gelişmesinde ve yüksek değerli işler yaratılmasında önemli bir rol oynayacak."

Chuanfu, yatırım anlaşmasıyla ilgili olarak şunları ifade etti: "Türkiye'nin gelişen teknoloji ekosistemi, güçlü tedarikçi ağı, olağanüstü konumu ve nitelikli iş gücü gibi benzersiz avantajları sayesinde, BYD'nin bu yeni üretim fabrikasına yapacağı yatırım, markanın yerel üretim yetkinliklerini ve lojistik verimliliğini önemli ölçüde artıracak."

Bu stratejik yatırım, küresel otomotiv sektöründe Türkiye'nin artan önemini ve ileri teknoloji üretimi için kilit bir merkez olma potansiyelinin altını çiziyor. Yeni fabrika modern teknolojileri kullanarak, inovasyonu teşvik ederek, bilgi birikimi aktarımını kolaylaştırarak, yerel üretim yetkinliklerini artırarak ve önemli bir bölgesel tedarik zinciri oluşturarak Türkiye'nin imalat sanayisini geliştirmeyi hedefliyor.​​
" src=
Yatırım; Çin; Türkiye; BYD