23.04.2024

Türkiye ve Irak İmzalanan 26 Anlaşmayla İkili İlişkileri Güçlendirdi

​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Irak'a yaptığı önemli ziyaretle ikili ilişkileri pekiştirdi ve iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti sırasında Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda, ticaret, enerji, turizm, iletişim, altyapı ve güvenlik iş birliği gibi ortak kazanımların söz konusu olduğu çeşitli sektörleri kapsayan 26 anlaşma ve Mutabakat Zaptı imzalandı.

Ayrıca, Erdoğan ve es-Sudani'nin huzurunda, Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında her bir ülkenin ulaştırma bakanları tarafından Kalkınma Yolu projesine ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Kalkınma Yolu projesi, Basra'daki Büyük Fav Limanı'ndan başlayıp Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul şehirlerinden geçerek Türkiye sınırına uzanan kara ve demir yollarının inşasını kapsıyor. Projeyle Türkiye sınırından Mersin Limanı'na ve daha sonra İstanbul üzerinden kara yoluyla Avrupa'ya bağlantı kurulması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Irak'la iş birliğini derinleştirme yönündeki kararlılığını dile getirerek, anlaşmaların gelecekteki iş birliğine yönelik ortak bir vizyona ve her iki ülkenin stratejik ortaklıklarını ilerletme konusundaki kararlılığına işaret ettiğini vurguladı.​​
" src=
Türkiye; Irak; Mutabakat Zaptı; İş birliği