Türkiye, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının artan güvenini kazanarak 2024'te Fitch Ratings, Moody's ve S&P Global ajanslarının tümü tarafından notu artırılan tek ülke oldu. Fitch Ratings kısa süre önce Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltti ve not görünümünün durağan olduğunu belirtti. Böylece Fitch bu yıl notunu ikinci kez güncellemiş oldu. Ajans, Mart ayında Türkiye'nin notunu "B"den "B+"ya yükseltmiş ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu son gelişmeler üzerine Türkiye'nin başarılarının önemini vurgulamak için sosyal medyada şunu paylaştı: "Makro finansal istikrarımızı güçlendiren ve dayanıklılığımızı artıran programımız sayesinde 2024 yılında 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz."
Bakan Şimşek, Türkiye'nin ekonomik rotasını çizen ve kısa süre önce duyurulan Orta Vadeli Program'a da (OVP) da dikkat çekti: "Kısa süre önce açıkladığımız Orta Vadeli Programımızla son 1 yılda elde ettiğimiz kazanımları kalıcı hale getirerek ekonomimize duyulan güveni daha da artıracağız."
Moody's, Temmuz ayında Türkiye'nin kredi notunu B3'ten B1'e yükseltti ve not görünümünü pozitif olarak korudu. Kredi notunun Moody's tarafından 11 yıldır ilk kez yükseltilmesi, hükümetin kapsamlı ekonomi stratejisinin ne derece etkili olduğunun kanıtı olarak görülmüştü. Moody's, yılın önceki aylarında Türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e değiştirerek Temmuz'daki not artırımının sinyalini vermişti.
Benzer şekilde S&P Global de Mayıs ayında Türkiye'nin notunu B'den B+'ya yükseltti ve not görünümünü pozitif olarak korudu. S&P Global, raporunda Türkiye ekonomisinin hem 2024 hem 2025'te yüzde 3 büyüyeceğini tahmin etti.
Fitch Ratings, Mart ayında ilk değişikliği yapmış ve Türkiye'nin notunu B'den B+'ya yükseltip not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı. Fitch, not artırımını Haziran 2023'ten beri yürürlüğe giren ekonomi politikası değişikliklerinin dayanıklı ve etkili olmasına bağladı.
Bu not artışları; ekonomik istikrarın yakalanması, dış finansmana duyulan ihtiyacın azalması, uluslararası rezervlerin artması ve enflasyonun düşmeye devam etmesi gibi çeşitli faktörlerin bir araya gelmesinin sonucudur. Bu gelişmeler birlikte göz önüne alındığında Türkiye'deki ekonomik çerçevenin gücünü ve dayanıklılığını gösteriyor. Türkiye bu sayede dünya çapındaki çeşitli zorluklar karşısında yoluna başarıyla devam ediyor.