25.04.2024

Şubat Ayında Türkiye İş Gücü Piyasasında İstihdam Artışı Görüldü

​Şubat 2024'te Türkiye'nin iş gücü piyasasında gözlemlenen istihdam rakamlarındaki önemli artışlar ile işsizlik oranlarındaki düşüşler, güçlü bir ekonomik gidişata işaret ediyor.

Son verilere göre, istihdam edilen kişi sayısı bir önceki aya göre 147 bin artarak toplamda 32,42 milyona ulaştı. Bu yükseliş, Ocak 2024'ten bu yana gerçekleşen 38.000 kişilik artışla bugün toplam 35,50 milyon kişiye ulaşan iş gücündeki daha büyük ve olumlu eğilimin bir parçası olma niteliği taşıyor.

Genel istihdam oranı küçük bir gelişme kaydederek önceki aya göre 0,2 puanlık artışla yüzde 49,3'e yükseldi. Bu artış, devam eden ekonomik toparlanma çalışmalarını ve çeşitli sektörlerdeki artan katılımı yansıtıyor. İstihdam oranının erkeklerde yüzde 66,5, kadınlarda ise yüzde 32,5 olması da dikkat çekti.

İşsizlik oranının Ocak 2024'e göre 0,3 puanlık bir düşüşle yüzde 8,7'ye gerilemesiyle birlikte, Türkiye'nin iş gücü piyasası dayanıklılık göstermeye ve gelecek vadetmeye devam ediyor. Bu oran erkeklerde yüzde 7,3 iken kadınlarda yüzde 11,3 ile biraz daha yüksek bir seviyede kaydedildi.

15-24 yaş grubundaki işsizlik oranının 0,8 puanlık bir düşüş kaydederek yüzde 15,6'ya gerilemesiyle genç işsizliğinde de önemli bir düşüş gözlemlendi.

Son istihdam verilerini değerlendiren Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu önemli başarılara dikkat çekerek, “Şubat itibarıyla istihdam oranımız yüzde 49,3'lük oranıyla bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaşmış, istihdam rakamımız 32,4 milyonu aşmıştır. İleriye dönük olarak, ekonomik istikrarı sağlayan ve iş artışını teşvik eden politikaları uygulamaya koymaya kararlıyız. Özellikle gençlerin ve kadınların istihdam potansiyelinin değerlendirilmesine odaklanacağız." ifadelerini kullandı.

Son rakamlar Türkiye'nin iş gücü piyasasının dayanıklılığını ortaya koyarken geleceğe yönelik olumlu bir görünüme işaret ediyor. Devam eden bu eğilimlerle birlikte, Türkiye ekonomik temellerini güçlendirmeye ve büyümeyi sürdürmeye hazır.​
" src=
Türkiye; Economic Growth; Employment; Labor Force