14.03.2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Yatırım Ofisi Etkinliğinde Alman KOBİ'leriyle Buluştu

​​Yatırım Ofisi, Alman Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği Der Mittelstand (BVMW) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) iş birliğiyle, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi A. Başar Şen ve Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat'ın katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısına ev sahipliği yaptı. 

Moderatörlüğünü Yatırım Ofisi Ülke Danışmanı Faruk Kurtulmuş'un yaptığı yuvarlak masa toplantısı, Türkiye ekonomisinin üst düzey temsilcileri ile Alman KOBİ'lerinin önde gelen temsilcilerini bir araya getirdi.

Bakan Bolat konuşmasında, Türkiye'de 8 binin üzerinde Alman sermayeli firmanın faaliyet gösterdiğini, bu rakamın ülkedeki tüm uluslararası şirketlerin yaklaşık yüzde 10'unu temsil ettiğini vurguladı. Bolat, şunları kaydetti: “Türkiye ve Almanya arasındaki ikili ticaret hacmi 2023 yılında 50 milyar ABD dolarını aşarak Almanya'yı Avrupa Birliği ile olan ticaretimizde en önemli ortağımız haline getirdi. Bir sonraki döneme ilişkin hedefimizi 60 milyar ABD doları olarak belirledik ve bu toplantı vesilesiyle, bu hedefe nasıl ulaşacağımız konusunda kapsamlı değerlendirmeler gerçekleştirdik."

Alman iş insanlarının Türkiye'nin potansiyeline duyduğu güvene ve Almanya ile Türkiye arasındaki doğal sinerjiye dikkat çeken Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, “Öncelikle, Türkiye hızla büyüyen ve dayanıklı bir ekonomiye sahip. Son 20 yıl içinde, yüzde 5,5'lik yıllık ortalama büyüme oranı kaydettik. İkinci olarak, Türkiye genç, dinamik ve geniş bir yetenek havuzuna sahip. Bunun ülkenin geleceği için büyük önem taşıdığını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Polat sözlerini, “İletmek istediğimiz üçüncü husus ise Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde reform sürecine devam ederek, uluslararası yatırımcılar için en iyi yatırım ortamını sağlamaya çalıştığıdır. Son olarak, Türkiye'nin jeostratejik konumu büyük önem taşımaktadır. Bu tek başına yeterli olmasa da son yirmi yıl içinde Türkiye, tüm altyapı sektörlerine yapılan yatırımlar sayesinde yalnızca üretim için değil, aynı zamanda AR-GE, tasarım, tedarik ve lojistik dahil olmak üzere tüm imalat değer zinciri için bölgesel bir merkez olarak öne çıkmıştır." şeklinde sürdürdü.

Üst düzey toplantıda, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ile BVMW Başkanı Dr. Jochen Leonhardt arasında, ikili ilişkilerin ve iş birliğinin geliştirilmesi amacını taşıyan bir mutabakat zaptı (MoU) imzalandı.

Bakan Bolat ayrıca BVMW'nin Almanya'da düzenlediği "Zukunftstag Mittelstand" etkinliğine katıldı. Bakan Bolat konuşmasında Türkiye'nin Almanya ile geçmişten bu yana devam eden yakın ilişkisine vurgu yaparak, hem ticari hem de stratejik ortaklıkların süregelen ilerlemesine dikkat çekti. 

Bolat, "Almanya'nın gelişmiş sanayisinin yanı sıra, Türkiye'nin yükselen ekonomisi ve iş gücü, Türk ve Alman işletmelerinin önümüzdeki yıllarda atılımlarını genişletmelerinde ve ülke ekonomileri için küresel pazarlardan daha fazla pay almalarında kilit rol oynayacaktır." ifadelerinde bulundu.​​
" src=
Türkiye; Resilient Partner; Almanya; Yatırım; UDY