24.05.2024

Türkiye Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin İlk Etki Yatırımı Zirvesine Ev Sahipliği Yaptı

​Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) tarafından düzenlenen EYDK Etki Yatırımı Zirvesi 2024, "Etkiyi Hızlandırmak: Geleceği Şekillendir, Birlikte Dönüştür" temasıyla 23-24 Mayıs tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Etkinlikte, Türkiye'nin etki ekonomisine doğru ilerlediği vurgulanarak farkındalığın artırılması, işbirliğinin teşvik edilmesi ve etki yatırımı ekosisteminin güçlendirilmesi amaçlandı.

EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil'in açılış konuşmasıyla başlayan zirveye, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat'ın da aralarında bulunduğu önemli isimler katıldı. Bakan Kacır, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkınmanın desteklenmesinde etki yatırımlarının önemini vurgulayarak, "Etki yatırımlarını özellikle yerelde kalkınma hamlemizin güçlü bir itici etmeni olarak değerlendireceğiz." dedi.

Bekir Polat ise zirvenin önemine dikkat çekerek, "2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde başlatılan EYDK süreci, bugün kamu ve özel sektörden tüm paydaşların dahil olduğu bir ekosisteme dönüştü. Bu zirvenin, etki yatırımlarının ülkemizde sunduğu fırsatların tartışılması, etki yatırımcılığının öneminin vurgulanması ve etkinin ölçülebilir hale getirilmesi açısından önemli bir değer taşıdığına inanıyoruz." dedi.

EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil ise EYDK'nın ilk döneminde tüm paydaşlarıyla birlikte etki yatırımı ekosistemini geliştirmek için ilk temelleri attığını belirterek, "Türkiye'de Etki Yatırımı Zirvesi, etki yatırımı alanındaki gelişmeleri ve en iyi uygulamaları sergilemenin yanı sıra yeni dönemimize de ışık tutuyor. EYDK'nın ikinci döneminde öncelikli hedefimiz, ekosistem paydaşlarıyla işbirliği içinde özel sektör sermayesini etki yatırımları için harekete geçirmek ve etki şeffaflığı sağlamak." dedi.

Etki Yatırımı Küresel Yönlendirme Grubu (GSG) Başkanı Nick Hurd ise konuşmasında, insanları ve gezegeni olumlu yönde etkileyen proje ve işletmelere yönelik yatırımların artırılmasına küresel olarak ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek Türkiye'nin bu alandaki liderliğinden övgüyle söz etti.

Yatırım Ofisi sponsorluğunda gerçekleşen zirve boyunca Türkiye'de etki yatırımcılığının mevcut ve gelecekteki durumu, etki sermayesinin arz ve talebi, etki tahvilleri, erken etki yatırımlarının hikayeleri, yer odaklı etki yatırımcılığı, etki yatırımcılığı ile uyumlu inanç temelli yatırımlar, veri kıtlığı, etki ölçümü ve yönetimi, kadın futboluna yatırım yoluyla sosyal etki yaratma gibi konularda çeşitli paneller düzenlendi. Zirve, ulusal ve uluslararası kurumların temsilcilerinden büyük ilgi gördü ve geniş bir kitle tarafından takip edildi.
" src=
Impact Investing Advisory Board; EYDK; Impact Investing Summit