5.09.2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Kurulu’na Hitap Etti

​​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (UNGA) New York'ta düzenlenen 78. oturumunda yaptığı konuşmasında, Türkiye'nin dış politikasında uzun yıllardır barışa olan adanmışlığına vurgu yaparak Avrupa'nın doğu sınırlarında yaşanan çatışmalara değindi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları ifade etti: “Yaşanan savaş, insani trajediye ilave olarak ekonomiden güvenliğe, enerjiden gıda güvenliğine her alanda ciddi sorunlara neden oldu." Cumhurbaşkanı, küresel güçlerin ihtiraslarını kullanarak büyüyen terör örgütlerinin faaliyet alanları, teknolojik gelişmeler ile kötüleşen sosyo-ekonomik şartlardan da istifadeyle adeta bir salgın gibi geniş coğrafyalara yayılması hususunda uyarılarda bulundu. Buna ek olarak yabancı karşıtlığı, ırkçılık ve İslam düşmanlığının yeni bir krize dönüşme emarelerinin, son bir yıldır endişe verici boyutlara ulaştığını da dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurulun bu yıl güven ve dayanışma temasıyla toplanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederken bu yılki temanın Türkiye'nin hedefleriyle bire bir örtüştüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı, yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında hayata geçirmeye başladığımız 'Türkiye Yüzyılı' vizyonumuz, bu örtüşmenin en somut ifadesidir. Küresel adaletsizlikleri ortadan kaldıran, ekonomik eşitsizliklerin üzerine giden, barış, güvenlik, istikrar ve refah üreten, etkili, kapsayıcı ve insanlığı kucaklayıcı, velhasıl tüm insanlığın hayrına bir uluslararası sistemin tesisi çağrımız giderek daha çok yankı buluyor."

Gıda güvenliği konusuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tedarik zincirindeki rotaların ve kaynakların çeşitlendirilmesi hususunda Türkiye'nin oynadığı kilit role vurgu yaparak sözlerine şunları ekledi: “Türkiye'nin, BM ile birlikte başlattığı Karadeniz Girişimi'yle dünya piyasalarına 33 milyon ton tahıl ürünü sevk edilmesini sağlayarak küresel açlık krizi tehlikesinin önüne geçtik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'nun yanı sıra, Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen 13. Türkiye Yatırım Konferansı'nda da hitapta bulundu.

Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki güçlü stratejik ortaklığa değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni teknolojiler, kritik sektörler, inovasyon, üretim, yapay zeka ve siber güvenlik alanlarında da hâlihazırda var olan iş birliğinin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. İkili ticaret hacmindeki artışa vurgu yaparak bu alanda yüzde 15'i aşan büyüme oranıyla 32 milyar ABD doları seviyesine ulaşıldığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ikili ticaret hacminin son on yılda 1,5 katına çıktığını ifade ederken Amerika Birleşik Devletleri'nin geçtiğimiz yıl Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ikinci, en fazla ithalat yaptığı beşinci ülke olduğunu ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yakın zamanda İstanbul Finans Merkezi'nin açıldığına değinerek Türkiye'nin küresel bir finans ve katılım finans merkezi olma amacını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şunları ekledi: “Bu merkez bünyesinde doğal gazdan madenlere kadar farklı enerji ürünlerinin pazarlanması ve değerlemesini kolaylaştıracak yeni bir yapı oluşturacağız." Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) tarafından New York'ta düzenlenen yemekte de konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yemek vesilesiyle yaptığı konuşmasında Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında sosyal köprü görevi gören katılımcılara teşekkürlerini sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılımcıların Amerika Birleşik Devletleri'nde kendi kimliklerini korurken Türkiye'nin zengin kültürünü Amerikan halkına tanıtma çabalarına vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York ziyareti sırasında aralarında Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Malezya Başbakanı Anwar İbrahim, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de bulunduğu dünya liderleriyle çeşitli temaslarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca aralarında SpaceX ve Tesla şirketlerinin kurucusu Elon Musk, Ahıska Türkleri ve Amerikan Yahudi topluluğunun temsilcilerinin bulunduğu önemli kişileri de Türkevi'nde ağırladı.
​​​
" src=
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; Türkiye; Recep Tayyip Erdoğan; Türkiye-ABD İş Konseyi