29.07.2024

Türkiye'nin Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi (2024-2028) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Açıklandı

​​Yatırım Ofisi tarafından kilit paydaşlarla işbirliği içinde geliştirilen Türkiye'nin Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) Stratejisi (2024-2028) 29 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu stratejik yol haritası, hızla değişen küresel ekonomik ortamda Türkiye'nin ekonomik kalkınma hedefleriyle uyumlu, yüksek kaliteli uluslararası doğrudan yatırımları çekmeyi hedefliyor. Strateji, değişmekte olan küresel yatırım trendlerine yanıt verirken sürdürülebilir ve teknoloji odaklı ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlayan "Türkiye Yüzyılı" vizyonunun önemli bir parçasıdır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, stratejinin önsöz kısmında, Türkiye'nin son 21 yılda çeşitli sektörlerde önemli ilerlemeler kaydederek küresel ölçekte rekabetçi bir ekonomi oluşturduğunu ve "Türkiye Yüzyılı" için zemin hazırladığını belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yatırımcıları iyi karşılayan bir ortam yaratan, güçlü bir uluslararası doğrudan yatırım stratejisiyle bilim, teknoloji, üretim ve ticarette lider bir merkez haline gelmeyi hedeflediğini vurguladı ve şunları söyledi: "Bu stratejinin ülkemiz, milletimiz ve küresel iş dünyası için hayırlı olmasını diliyorum."

Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, bu yeni stratejiyle ilgili olarak şunları ifade etti: “Küresel ekonomik koşulların yeniden şekillendiği ve belirsizliklerin arttığı bir dönemde Türkiye'yi dünyanın önde gelen üretim ve ihracat merkezlerinden biri olarak konumlandırmayı hedefliyoruz. Bu strateji, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi dünyanın ilk on ekonomisi arasında konumlandırma, küresel rekabet gücümüzü artırma ve ekonomik büyümeyi teşvik etme hedefiyle de uyumlu."

2024-2028 stratejisi, değer zincirlerinin yeniden yapılandırılması, korumacı yaklaşımın artması, makro-ekonomik belirsizlikler, iklim değişikliği ve bölgesel sanayi politikalarına daha fazla vurgu yapılması gibi küresel trendlere yanıt olarak tasarlanmıştır. Dağlıoğlu, bu faktörlerin yatırımcı kararlarını şekillendirme konusunda son derece önemli olduğunu ve Türkiye'nin bu değişikliklere uyum sağlama kabiliyetinin stratejinin temel bileşenlerinden biri olduğunu ifade etti.

Bir dizi yatırım kategorisini hedefleyen bu strateji, yüksek katma değerli sanayileri, çevre dostu girişimleri ve dijital dönüşümü destekleyen kaliteli yatırımları çekmeyi hedefliyor. Stratejiyle Türkiye'nin küresel uluslararası doğrudan yatırım akışındaki payının 2028 yılına kadar yüzde 1,5'e çıkarılması amaçlanıyor. Bu stratejiyle hedeflenen temel yatırımlar arasında; İklim Alanında UDY, Dijital Alanında UDY, Küresel Değer Zinciri (KDZ) Alanında UDY, Bilgi Yoğun UDY, Kaliteli İstihdam Yaratma Alanında UDY, Üst Düzey Hizmet Alanında UDY, Kaliteli Finansal UDY ve Bölgesel Kalkınma Odaklı UDY yer alıyor.

Strateji kapsamında, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek üzere yenilenebilir enerji yatırımlarını artıracak ve çevre dostu teknolojilerin kullanımını geliştirecek politikalar uygulanacaktır. Ayrıca, uluslararası yatırımcılar için cazip bir ortam yaratmak üzere dijital altyapının güçlendirilmesine odaklanılıyor ve dolayısıyla Türkiye'nin iklim dostu ve dijital olarak gelişmiş bir ekonomiye dönüşmesi kolaylaştırılıyor.

Bu strateji başlıca altı politika alanını vurguluyor: yatırım ortamı ve rekabetçilik, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm, küresel değer zincirleri (KDZ'ler), yetenek havuzu ve iletişim ve tanıtım.

Türkiye, 2003 ile 2022 arasında yükselen ekonomik performansı ve yatırımcılara sunduğu üst düzey değer teklifleri sayesinde UDY girişlerinde önemli bir ivme kaydetti ve toplam 262 milyar ABD doları UDY kazandı. Günümüzde Türkiye, 80.000'den fazla çok uluslu şirketin faaliyet gösterdiği ve bu şirketlerin üretim faaliyetleri, Ar-Ge merkezleri, tasarım ekipleri, tedarik ofisleri, lojistik merkezleri ve bölgesel yönetim merkezleri tarafından desteklenen bölgesel bir ekonomik merkez haline geldi.

Dağlıoğlu, Türkiye'nin ekonomik performansını artırma konusundaki kararlılığının bir kez daha altını çizerek şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ortaya koyulan Türkiye Yüzyılı vizyonu ile bölgesel bir ekonomik merkezden küresel bir güç merkezine dönüşmeyi hedefliyoruz. Rekabetçiliğin sürdürülebilirlik ve dijital yetkinliklere bağlı olduğu bir çağda, Türkiye bu zorlukların bire bir üstesinden gelmeye hazır."​​​
" src=
Türkiye Foreign Direct Investment (FDI) Strategy for 2024-2028; FDI Strategy; FDI; Investment Office; FDIVision2028; TürkiyeCentury; CenturyofInvestment