13-17 Kasım tarihleri arasında Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen dünyanın önde gelen teknoloji etkinliği Web Summit'te, küresel girişim şirketleri ekosistemi tek çatı altında toplandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Türkiye Varlık Fonu, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) yanı sıra ilgili kamu kurumları, teknoparklar, girişim şirketlerinin ve girişim sermayesi yöneticilerinin yer aldığı bir Türk heyeti, Türkiye'yi temsil etmek ve uluslararası paydaşlarla etkileşim kurmak için Yatırım Ofisinin rehberliğinde zirveye katıldı.
Etkinlik boyunca Türk girişim şirketleri, ürünlerini uluslararası oyuncuların ürünleri karşısında sunarak müşteri tabanlarını genişletme, sermaye çekme ve diğer teknoloji firmalarıyla iş birliği yapma fırsatını değerlendirdi. Zirvede bulunan Türk katılımcılar arasında, meyve ve sebze israfını önlemek için Nesnelerin İnterneti (IoT) tarafından desteklenen yapay zeka destekli bir platformun yaratıcısı FreshSens; yeni nesil merkezi olmayan sağlık çözümlerini geliştirmeye odaklı GetDeHealth; e-ticaret büyümesi ve kârlılığı için davranış tahminine odaklı derin öğrenme-yapay zeka sisteminde uzmanlaşan Quin Audience Engine ve bulut tabanlı interaktif ve ölçülebilir bir dijital tabela çözümü sunan Octopus yer aldı.
Etkinlikle ilgili değerlendirmede bulunan Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Türk girişimcilik ekosisteminin dikkat çekici büyümesine vurgu yaparak şunları söyledi: “Invest in Türkiye olarak, Web Summit'te ekosistemimizin potansiyelini öne çıkarmaktan ve küresel oyuncuları Türk girişim şirketlerine yatırım yapmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Bu yıl zirveye değerli girişimcilerimizle birlikte 'Invest in Türkiye' pankartı altında katılıyor ve Türkiye'nin dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve tedarik zinciri politikalarının yanı sıra son yirmi yılda gerçekleştirdiği teknoloji reformlarını da ziyaretçilerle paylaşıyoruz. Girişim şirketleri topluluğu içinde paydaşlarımızın hak ettikleri görünürlüğü kazanma çabalarını heyecanla destekliyoruz."
Web Summit, Startups.watch'un, Türkiye'nin girişimcilik ekosistemine derinlemesine bir bakış sunan ve başlıca oyuncuların güncel istatistiklerini ve referanslarını içeren “Türk Girişim Şirketleri Ekosisteminin Durumu" raporunun açıklanmasına da ev sahipliği yaptı.
Web Summit'in son bölümü 2.600'dan fazla girişim şirketini bir araya getirerek 153 ülkeden 70.000 ziyaretçiyi çekti. Etkinlikte binden fazla konuşmacı, politika yapıcı ve 900'den fazla yatırımcı yer aldı. Web Summit'e art arda dördüncü kez katılan Yatırım Ofisi, "Invest in Türkiye" standında katılımcıları karşıladı ve bir ortak olarak etkinlik boyunca önemli rol üstlendi.