Lityum batarya üretiminde bir dünya devi olan ve Hong Kong Borsası'ndaki toplam piyasa değeri 26 milyar ABD dolarına ulaşan Ganfeng Lithium Group, Türkiye'de büyük bir yatırım yapacağını duyurdu. Şirket, Türkiye'nin en büyük kurşun asit akü üreticilerinden Yiğit Akü ile ortak bir girişim şirketi kuracak. Projeye yönelik ilk yatırım 500 milyon ABD doları olarak belirlendi.
Yiğit Akü'nün yaptığı açıklamaya göre, Ganfeng Lithium Group'un bağlı kuruluşu Ganfeng LiEnergy ile kurulan ortaklıkla lityum iyon batarya hücreleri, batarya modülleri, batarya paketleri, enerji depolama sistemleri ve batarya yönetim sistemleri üreterek ve lityum iyon bataryaları geri dönüştürerek her iki şirketin de dünya pazarında büyümesi hedefleniyor. Bu anlaşma, iki şirketin uluslararası ticareti desteklemeye ve dünya pazarındaki etkiyi artırmaya yönelik kapsamlı stratejilerinin bir parçası.
Ortak girişimle, Türkiye'de yıllık kapasitesi 5 gigavatsaat (GWh) olan bir lityum batarya üretim tesisi kurulması planlanıyor. Fabrikada pazar geliştirme planına uygun şekilde kurulan lityum batarya hücresi üretim hatları ve batarya paketi montaj hatları yer alacak.
Bu ölçeklenebilir tesiste 100 Ah, 280 Ah ve 314 Ah gibi çeşitli lityum batarya hücreleri üretilerek öncelikle Türkiye ve uluslararası enerji depolama sistemi (ESS) pazarları hedeflenecek. 132.200 metrekarelik alana kurulacak tesiste Ar-Ge merkezi, teknik eğitim merkezi, giriş kontrol ve malzeme test merkezi, batarya test merkezi, depolar ve ofis binaları yer alacak. Toplam ekipman yatırımının yaklaşık 202,14 milyon ABD doları, çalışan sayısının da yaklaşık 400 olması öngörülüyor.
Bu yeni ortak girişim; katı hal bataryalar, yüksek güçlü bataryalar ve denizcilik, havacılık, uzay sektörlerindeki uygulamalara yönelik bataryalar dahil olmak üzere gelişmiş lityum batarya teknolojilerine odaklanacak. Bu yüksek öncelikli teknoloji alanlarında araştırma projeleri yürütecek bir Ar-Ge enstitüsü kurulacak.
Ortak girişimin ayrıca Türkiye'nin ileri teknoloji alanlarına odaklanan projeleri desteklemek amacıyla başlattığı bir yüksek teknoloji yatırımları girişimi olan HIT-30 Programı kapsamında sunulan teşviklerden yararlanmak için başvuru yapması bekleniyor. Söz konusu teşviklerle Türkiye'nin Avrupa pazarına ihracata yönelik üretim kapasitesinin artırılması hedeflenmektedir.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yatırım hakkında şöyle konuştu: " Küresel ölçekteki büyük firmalar, elektrikli araçlar, batarya ve lojistik yatırımları için Türkiye'yi giderek daha fazla tercih ediyor. 2003 ile Haziran 2024 arasında toplam 266,9 milyar ABD doları doğrudan yatırım aldık."
Şimşek sözlerine şunları da ekledi: "Uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığımız pay, 2003'ten önce sadece yüzde 0,2 iken 2003-2023 döneminde yüzde 0,9'a çıktı. Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejimizde bu oranı 2028 yılına kadar yüzde 1,5'e yükseltmeyi hedefliyoruz."