Dünya - Japon şirketleri özellikle küresel ekonomik krizinin ve Avrupa merkezli finansal borç krizinin piyasalarda başlıca endişe kaynağı oluşturduğu son beş yıl içerisinde Türkiye'ye olan yatırımlarını büyük oranda artırdı. Türkiye’deki Japonya Büyükelçiliği’nde görevli ateşe Yo Takahashi,"Japonya'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarı 2007 yılında 2 milyon dolarken, geçen yılın sonunda 227 milyon dolara ulaştı" dedi.
Takahashi, "Türkler ve Japonlar gerçekten birbirlerine son derece yakınlar. Fakat aramızdaki bu yakınlık ile örtüşecek karşılıklı bir ekonomik ilişkinin arzu edilen seviyeye getirilmesi için atılacak çok adım var. Japonya'dan Türkiye'ye gelen doğrudan yatırım miktarı 2007 yılında 2 milyon dolarken, geçen yılın sonunda 227 milyon dolara ulaştı" şeklinde konuştu.
19 Temmuz'da gerçekleştirilen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın ziyaretine atıfta bulunan Takahashi, "Son zamanlarda, ikili ticari ilişkilerin hızlı bir şekilde artış eğilimde. Bir yandan Japonya'nın önde gelen ekonomi gazetesi Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) İstanbul'da temsilcilik açarken, Japonya'nın üç bankacılık devi Türkiye'ye olan ilgilerini artırıyor" ifadelerini kullandı.
iki ülke arasındaki ticari veriler de Takashi'nin tahminlerini destekler nitelikte. Japonya ve Türkiye ekonomileri büyüklüklerine oranla görece düşük sayılabilecek ikili ticari ilişkileri krizden ve Japon ekonomisini vuran tsunamiden neredeyse hiç etkilenmedi. Türkiye ve Japonya, 2008 yılındaki yaklaşık 4,4 milyar dolarlık ikili ticaretini 2011 yılında da 4,3 milyar seviyesinde tutabilmeyi başardı.
Temmuz ayında Japonya'nın en büyük bankası olan ve dünyanın en büyük bankalarından biri olarak kabul edilen Bank of Tokyo - Mitsubishi UFC (BTMU), ağustos ayında lisans başvurusunu yaptı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) onay vermesi halinde BTMU'nun Ekim 2013'te toptan bankacılık faaliyetlerine başlaması planlanıyor.
Japonya'nın en büyük finans kuruluşları içerisinde yer aln Mizuho Corporate Bank da haziran ayında İstanbul'da bir temsilcilik açmış, bankanın üst düzey yetkilileri Japon şirketlerinin doğudan batıya doğru ilerlediğini, Türkiye'de bir banka kurarak pazara girmek istediklerini belirtmişti.