Yatırım Ofisi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen “Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları"nın 16. turunu, Türkiye Cumhuriyet Brüksel Büyükelçiliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Brüksel Temsilciliği iş birliğiyle 15 Kasım'da Brüksel'de gerçekleştirdi.
Resepsiyonda her iki ülkenin üst düzey temsilci ve girişimcileri, Brüksel'deki TOBB Daimi Temsilciliği binasında,Türkiye'nin yatırım ortamının ve fırsatlarının tanıtılması amacıyla “Türkiye: Sizin Dayanıklı Ortağınız" teması altında bir araya getirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır konuşmasında, Türkiye'nin, güçlü araştırma ve inovasyon ekosistemi, gelişmiş sanayi bölgeleri, canlı girişimciliği ve yüksek vasıflı iş gücü sayesinde Avrupa değer zincirlerinde önemli bir halka olduğunun ve AB'nin ekonomik rekabet gücüne önemli katkı sağladığının altını çizdi.
Türkiye'de 2002 sonrasında sağlanan siyasi istikrar ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik sürekli reformların, uluslararası doğrudan yatırım performansını artırdığına dikkat çeken Kacır, "Türkiye'de uluslararası sermayeli şirket sayısı 2002'de 5 bin 600 iken 2023'te 80 bine yükseldi. Türkiye'nin küresel olarak uluslararası doğrudan yatırım pazarındaki payı 1990'larda yüzde 0,2 seviyesindeyken 2003'ten sonra yüzde 1'e yükseldi." dedi.
Bakan Kacır ayrıca, teknoparklarda ve Ar-Ge merkezlerinde bulunan 700'e yakın uluslararası firmanın Türkiye'nin inovasyon ekosisteminde önemli rol oynadığını belirterek, "Türkiye, son 21 yılda bir üretim ve inovasyon üssü haline geldi." “Cumhuriyetimizin 'Türkiye Yüzyılı' olarak anılan ikinci yüzyılında, bilgiye dayalı dijital ekonomimizi genişletmeyi, yenilikçi ve girişimci iş gücü havuzumuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz." şeklinde konuştu. Kacır, enerji sektörüyle ilgili olarak, "Sanayimizin yeşil enerjiye erişimini kolaylaştıracak adımlar da atıyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımlarına verdiğimiz teşvikler sayesinde, yenilenebilir enerji kaynakları artık toplam kurulu güç kapasitemizin yüzde 55'ini oluşturuyor." dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği'ndeki Maslahatgüzar M. Özgür Çakar, Türkiye'nin yüzde 5,4'lük bir yıllık bileşik büyüme oranı ile emsal ekonomilere göre dikkate değer bir büyüme kaydettiğini belirtti. İkili ilişkilere de değinen Çakar, 2022 yılı itibarıyla Türkiye'de 676 civarında Belçika şirketinin faaliyet gösterdiğini ve Belçika ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacminin 13,3 milyar ABD doları seviyesinde olduğunu ifade etti. Belçika'dan Türkiye'ye gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım girişinin 2002 ve 2022 yılları arasında 8,9 milyar ABD dolarına ulaştığını, aynı dönemde Türkiye'den Belçika'ya uluslararası doğrudan yatırım girişinin ise 408 milyon ABD dolarına ulaştığını sözlerine ekledi.
Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Zeynel Kılınç ise Türkiye'nin iddialı hedeflerinin olduğunun altını çizerek, şu açıklamalarda bulundu: "Öncelikle dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için temel itici gücümüz, Türkiye'nin genç, yetenekli ve teknolojiye meraklı nüfusu, hızla büyüyen girişimcilik ortamı ve inovasyon alanındaki istekliliğidir. İkinci olarak, Türkiye küresel bir güç merkezi olmaya hazırlanıyor. Mevcut durumda 255 milyar ABD doları olan ihracatımız, önümüzdeki beş yılda 400 milyar ABD dolarına ulaşacak. Son olarak, Türkiye'nin geleceği sürdürülebilirliğe ve yeşil büyümeye odaklanacak. Ülkede elektriğin yüzde 42'si yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor ve yakın zamanda, rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarını 2035 yılına kadar 5 GW artırmaya yönelik bir strateji belgesi açıklandı. Önemli bir gerçeği tekrarlamak gerekirse, Türkiye Kasım 2021'de Paris İklim Anlaşması'nı onayladı ve 2053 net sıfır emisyon hedefini iklim politikası yol haritasına dahil etti."
Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonlarının önceki turları Londra, Paris, Milano, Viyana, Pekin, Singapur, Kuala Lumpur, Tokyo, Seul, Washington D.C., New York, Abu Dabi, Kuveyt, Doha ve Madrid gibi önemli şehirlerde gerçekleştirildi.