26.02.2024

Türkiye’nin En Büyük Şebeke Ölçekli Enerji Depolama Projesi Tekirdağ’da Başlatılacak

​​Kontrolmatik Technologies'in bağlı kuruluşu Progresiva, Türkiye'nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projesini Tekirdağ'da hayata geçirecek. Bu çığır açan tesis, ülkemizin ilk GW saat kapasitesine sahip tesisi olacak. Yıllık 875 milyon kW saat üretim kapasiteli bir rüzgar enerji santrali de devreye alınacak.
 
Bu proje için 300 milyon ABD dolarlık finansman Çin'den Harbin Electric International (HEI) aracılığı ile sağlanırken, Kontrolmatik grup şirketi Pomega ise yerli depolama sistemlerini sağlayacak. Ayrıca Kontrolmatik, elektrik ve inşaat işleri kapsamında altyüklenici olarak görev alacak. 1 GW saatlik depolama tesisinin 2025 yılında devreye alınarak, projenin 2027 yılında geçici kabul aşamasına gelmesi planlanıyor.
 
Her biri 5 MW kapasitesine ve 1 GW saat (250 MW x 4 saat) depolama kapasitesine sahip 50 rüzgar türbiniyle donatılmış 250 MW'lık bir rüzgar enerji santrali de proje bünyesinde yer alacak. Türkgücü TM (380 kV, 35 km) şebeke bağlantı noktasına bağlanacak santralin, yılda tahmini 875.000 MW saatlik enerji üreterek yaklaşık yüzde 40'lık bir kapasite faktörüne sahip olması bekleniyor.
 
Ankara'da düzenlenen imza törenine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu ve Çin'in Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Bu proje, sadece milli imkanlarımızı geliştirmek açısından değil, aynı zamanda pil teknolojilerinde yeni bir döneme girmemiz açısından da Türkiye için önemli bir kilometre taşıdır. Bu proje Avrupa'nın en büyük enerji depolama tesisi olacak." açıklamalarında bulundu. Yılmaz, projede yer alan iki firmanın da yetkililerine teşekkür ederek gelecekte de benzer iş birliklerinin gerçekleşmesini umduklarını dile getirdi.
 
Konuşmaların ardından Kontrolmatik Technologies Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan ve HEI Baş Temsilcisi Pan Sheng, Progresiva ile Harbin Electric arasındaki 1.000 MW saatlik Elektrik Depolama ve 250 MW'lık Rüzgar Türbini Projesine ilişkin anlaşmayı imzaladı.​​​​
" src=
Türkiye; renewableenergy; innovation; sustainability