Referans – Otoyol ve köprü özelleştirilmelerine 2010 yılında başlanması öngörülüyor. Köprü ve otoyolları içeren özelleştirme programının 10 milyar ABD doları civarında gelir getirmesi bekleniyor.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, Başbakanlığa sunulurken, otoyol ve köprü özelleştirilmelerine ilişkin 2008 yılında hazırlanan ve "Erişme Kontrollü Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" halen TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde bulunuyor. Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından 2007 yılında özelleştirme kapsam ve programına alınan Edime-İstanbul-Ankara, Pozantı-Tarsus-Mersin, Tarsus-Adana-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme, İzmir-Aydın otoyolları ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin bağlantı yollarının yanı sıra, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu'nun bağlantı yollarının ihaleye çıkarılması için TBMM Genel Kurulu'nda bulunan tasarının yasalaşması bekleniyor.
Köprü ve otoyolların işletme haklarının 20-25 yıllık bir süre için imtiyaz sözleşmesiyle devredilmesi planlanıyor. 10 milyar ABD doları civarında gelir elde edilmesi beklenen özelleştirmelere pek çok yerli ve yabancı firma ilgi gösteriyor.